This is the amount we need to finish the post production phase
Türkçe için aşağıya bakınız
On Kardeş Türküler
The year is 1993, the place is Istanbul Boğaziçi University. The paths of a group of students coming from different cities of Turkey intersect at the university's Folklore Club. They set out to prepare a four-lingual concert project with a repertoire consisting of Kurdish, Turkish, Armenian and Azerbaijani songs, a first not only in Istanbul but in the whole country.They call this music project “Kardeş Türküler - Songs of Fraternit”'. That first concert becomes a hit and the name they chose for themselves immediately resonates. Then new languages, songs and dances come one after the other and the group's long journey begins. Over the years, new languages and dialects such as Circassian, Greek, Kirmanckî, Syriac, Laz, Macedonian, Arabic and Bosnian get added to their repertoire. Over time, Kardeş Türküler become one of the most important music groups in Turkey They continue to pass on their experiences to the next generations while releasing ten albums and many singles, and giving concerts all over the world.
On the Documentary Film
Our documentary is a feature-length project that tells the musical and political journey of the ‘Kardeş Türküler Project, which started within the Boğaziçi University Folklore Club in 1993… in a way a chronicle of“togetherness”, children, women, trees, rivers, a fraternity of cultures and languages that cannot be divided by borders. Not only languages, but history, culture, poetry, writers and artists meet on the stage: Hrant Dink, Neşet Ertaş, Reem Kelani, Sezen Aksu, Arto Tunçboyacıyan, Sayat Nova choir, the list goes on… So this movie, brings forward for the first time the 30-year old story of Kardeş Türküler as they navigate and reflect with their music the political and social realities of the recent history of Turkey.
Kardeş Türküler Hakkında
Yıl 1993, yer Boğaziçi Üniversitesi. Türkiye’nin farklı şehirlerinden okumaya gelmiş bir grup öğrencinin yolları üniversitenin Folklor Kulübünde kesişir. Kürtçe, Türkçe, Ermenice ve Azerice şarkılardan oluşan bir repertuarla, dört dilli bir konser projesi hazırlarlar ve bu projeye ‘Kardeş Türküler’ adını verirler. Çok beğenilir o ilk konser. İsim ise yurdunu bulmuş gibidir. Derken yeni diller, şarkılar, danslar katılır buluşmaya ve uzun bir yolculuk başlar. Yıllar içerisinde repertuarlarına Çerkezce, Rumca, Kırmanckî, Süryanice, Lazca, Makedonca, Arapça ve Boşnakça gibi pek çok dil eklenir. Ve zamanla alanlarının en önemli müzik topluluklarından biri olurlar. On albüm ve pek çok single çıkarıp, dünyanın her yerinde konser verirken deneyimlerini de sonraki kuşaklara aktarmaya devam ederler.
Belgesel Hakkında
Bu belgesel, 1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi Folklör Kulübü bünyesinde başlayan ‘Kardeş Türküler’ projesinin müzikal ve politik yolculuğunun anlatıldığı uzun metraj bir belgesel film projesidir. Diller, çocuklar, kadınlar, ağaçlar, nehirler, sınırların bölemediği kardeşlik var bu buluşmada. Sahnede sadece diller değil, tarih, kültür, şiir, yazarlar, sanatçılar buluşuyor: Hrant Dink, Neşet Ertaş, Reem Kelani, Sezen Aksu, Arto Tunçboyacıyan, Sayat Nova korosu uzayıp gidiyor liste… Kısacası bu filmde Kardeş Türküler’in 30 yıllık hikayesini ve Türkiye’nin yakın politik tarihindeki kimi olaylar eşliğinde onlardan etkilenerek nasıl devam ettiklerini göreceksiniz.
Türkçe için aşağıya bakınız
We were able to cover production and initial post-production and editing with the funds we received at the early stages of production. But we have been working almost voluntarily as a whole team for a long time. With all this effort the movie that Çayan started is about to be finished!
We are happy, sad, excited... We are in the final stages of editing. But we need support for post-production, especially for sound design, and color and graphics.. Now this long journey will be completed with solidarity and "Kardeş Türküler's Story of 30 Years" will be on the screen.
We believe in it!
İlk başlarda aldığımız fonlarla filmimizi bir yere kadar getirebilmiştik. Ama uzun zamandır tüm ekip olarak neredeyse gönüllü çalışıyoruz. Bu çaba ve emekle Çayan’ın başladığı film artık bitmek üzere!
Mutluyuz, hüzünlüyüz, heyecanlayız… Kurgunun son aşamasındayız. Ama özellikle post prodüksiyon, ses ve renk düzeltmeleri için desteğe ihtiyacımız var. Şimdi bu uzun yolculuk dayanışma ile tamamlanacak ve “Kardeş Türküler 30 Yılın Öyküsü” perdeye düşecek.
Buna inanıyoruz!
Türkçe için aşağıya bakınız
When this movie is completed, you will watch for the first time the 30-year-old story of Kardeş Türküler as they navigate and reflect with their music the political and social realities of Turkey's recent history.
Bu filmin tamamlanması ile Kardeş Türküler’in 30 yıllık hikayesini ve Türkiye’nin yakın tarihindeki kimi olaylar eşliğinde nasıl devam ettiklerini görme imkanı bulacaksınız.
Türkçe için aşağıya bakınız
We are in the final stages of editing. With your support, we will be able to complete post-production and make graphic, sound and color corrections.
Kurgunun son aşamasındayız. Desteklerinizle post prodüksiyonu tamamlayıp grafik, ses, renk düzeltmelerini yapabileceğiz.
Türkçe için aşağıya bakınız
In the year of 2008, we came together under the umbrella of Surela Film Production, with director Çayan Demirel at the helm. We are a team that directs and produces independent documentaries in Turkey. Çayan Demirel’s first documentary with Surela was '38' telling the story of the massacres that took place in his hometown, Dersim in 1938. Our journey of recording, documenting and telling, which started with '38', continued with award winning films such as 'Prison No.5: 1980-84', 'Yıldız Alpar', 'Dr Şivan', 'Bakur' and the feature documentary 'My Child' about the families of LGBTQ children in Turkey, directed by Can Candan.
Kardeş Türküler still sings the songs of the lands where our films are inspired and rooted in. As Surela Film, we started working on this documentary following Kardes Turkuler’s 's 20th year anniversary t 10 years ago with such motivation and excitment. The director was Çayan Demirel. But we had to abrubtly halt the project… The date was March 18, 2015, they day Çayan's heart suddenly stopped. He remained in intensive care for a long time and lost his vision due to brain damage. Çayan was able to return to life with 99% disability, but couldn’t continue the shootings for the film. We had to take a long break. yet as a team, we were determined to complete the work that Çayan left unfinished. As Çayan’s situation became stable the producer Ayse Çetinbaş took on the responsibility of director as well and gathered the team, to follow Kardeş Türküler. And today, we are happy to share with you that while Kardeş Türküler has passed its 30th anniversary, we have reached the final stages of the film.
Bizler, 2008 yılında, yönetmen Çayan Demirel’in girişimiyle Surela Film çatısı altında toplanmış, Türkiye’de bağımsız belgeseller üreten bir ekibiz. Çayan, ilk olarak memleketi Dersim’de yaşanan tertelenin hikayesini ‘38’ belgeseli ile perdeye aktardı. ‘38’ ile başlayan kaydetme, belgeleme, anlatma yolculuğumuz ‘5 Nolu Cezaevi: 1980-84’, ‘Yıldız Alpar’, ‘Dr Şivan’, ‘Bakur’ ve Can Candan’ın yönetmenliğini yaptığı ‘Benim Çocuğum’ belgeseli ile devam etti.
Kardeş Türküler de bizim filmlerini yaptığımız coğrafyanın türkülerini söylüyordu. Surela Film olarak 2012 yılında bu projeye de heyecanla başlamıştık. Yönetmen Çayan Demirel’di, Kardeş Türküler’in yirminci yılıydı. Ama belgeseli bitiremedik, çünkü Çayan’ın aniden kalbi durdu. Tarih 18 Mart 2015’ti. Uzun süre yoğun bakımda kaldı, beyninde oluşan hasar nedeniyle görme yetisini kaybetmişti. Çayan hastaneden %99 engelle de olsa döndü hayata ama maalesef belgeselin çekimlerine devam edemedi.
Haliyle biraz ara verdik, ama ekip olarak Çayan’ın yarım bıraktığı işi tamamlamakta kararlıydık. Sonrasında Kardeş Türküler’i takip etmeye devam ettik ve bugün Kardeş Türküler artık otuzuncu yılını geride bıraktı. Biz de artık filmin son aşamasına geldik.
Bu aşamada 'Stimmen der Solidarität-Mahnwache Köln e.V. derneği ile işbirliği yapabildiğimiz için çok mutluyuz. Bu destek bizim için çok anlamlı! Gelecekte yine ortak projeler yapabilmeyi umuyoruz.
TEAM
Directors: Çayan Demirel, Ayşe Çetinbaş
Diretor of Photography: Koray Kesik
Editor: Özcan Vardar
Second Editor: Tatlıhan Tunçel
Advisor: Berke Baş, Can Candan, Uğur Yeşiltepe, Somnur Vardar
Producers: Ayşe Çetinbaş, Gökçe İnce
Project Coordinator: Melike Ölker
Whether on WhatsApp, Telegram, Facebook or Instagram, if you share this project with your friends in a story or status, the project has a chance of gaining more reach on social media. Simply use our graphics.
Tag @surelafilm @startnext in your posts.
Crack the algorithm of Instagram & Co. Startnext provides you with various graphics for sharing, for more reach in social media.